Prirodni materijali
u vašem domu

Drvo je živ materijal

Kada kupujete nameštaj od punog drveta, imajte na umu da ono nastavlja da "živi".

Čak i kada se obradi, drvo reaguje na promenu vlažnosti utezanjem i bubrenjem.

Kao što kaže stara izreka: " Ne radi samo stolar, već i drvo".

Hrast

Quercus sp.

Drvo hrasta je fino, sjajno, i ponekad nepravilne teksture. Hrastovina je vrlo cenjena kao tehničko drvo veoma široke primene. Koristimo je za proizvodnju nameštaja, parketa -  zbog svoje tvrdoće, kao i za oplemenjavanje ploča u opremanju enterijera.

Tvrdoća


Bukva

Fagus sp.

Drvo Bukve je veoma zahvalno i za ručnu i za mašinsku obradu. Poprilično tvrdo drvo, podobno za lepljenje, brušenje, bušenje, savijanje, bajcovanje i površinsku obradu. Bukovina se lako suši, s tim što je zbog prisustva tenzionog drveta sklona krivljenju, vitoperenju i raspucavanju. U promenljivim atmosferskim uslovima je podložna propadanju, dok pod vodom i na suvom, može opstati vekovima.

Tvrdoća


Evropski orah

Juglans regia

Drvo oraha je tamno i tvrdo, sa sitnim godovima, idealno za zidne obloge enterijera, a koristimo ga i za izradu nameštaja i parketa. Lako se bajcuje, lakira i boji. Boja se skladno preliva od kremasto-bele na obodima do tonova tamne čokolade u srcu.

Tvrdoća


JELA i SMRČA (ČAMOVINA)

Abies alba, Picea abies

Dve sestrinske vrste drveta istovetnog kvaliteta od kojih se grade konstrukcije zidova i krovova, patosi i strukture nameštaja. Zbog svoje lakoće, temeljno se i brzo suše. Ovo je meko, veoma nežno drvo. Premda je sklono vitoperenju i krivljenju, dobro se lepi i lako bajcuje, dok lakiranje lošije prihvata. Bez problema će odgovoriti i najvećim izazovima pri konstrukciji nameštaja.

Tvrdoća

Šta znači
Održivost

Očuvanje prirodnih resursa


Upotreba ekoloških premaza za drvo


Menadžment industrijskog otpada


Mogućnost reciklaže

© Copyright 2021 Wood & Family. All rights reserved.